Їжа під час стресу зменшує напругу, допомагає заспокоїтися і розслабитися. Згодом, це стає поганою звичкою, яка призводить до надмірної ваги і ожиріння. В житті ми не застраховані від проблем і труднощів, зіпсованого настрою і стресу. Солодощі та легкі закуски тимчасово підвищують рівень цукру в крові і покращують настрій. Проте головними і дієвими чинниками, які допоможуть впоратися зі стресом, є — самодисципліна, послідовність, а також збалансована дієта.

Короткочасний стрес може мати і позитивній вплив на організм людини. Однак, якщо цей стан носить хронічний характер — існує більший ризик розвитку серйозних захворювань. Більшість людей у ​​відповідь на наявність стресових чинників, для погашення спалаху емоцій, тягнеться до їжі. Ця реакція має місце на роботі, в школі і вдома, дуже часто — ввечері.

Заїдання стресу може мати серйозні наслідки для здоров’я. Це фактор ризику розвитку надмірної ваги і ожиріння, а також, як результат, пов’язаних з харчуванням захворювань — гіпертонії, діабету. Суттєвий надлишок кілограмів також є серйозним естетичним дефектом, який, в свою чергу, стає джерелом стресу і непотрібного розчарування. Під час нервування, рідко вживають здорову та корисну їжу — фрукти і овочі. Найчастіше це підсолоджені продукти з вмістом глюкозно-фруктозного сиропу, солодких напоїв і жирних закусок.

Слід враховувати, що надмірне споживання їжі в ранньому дитинстві пов’язано з бажанням пом’якшити неприємні емоції. Їжа задовольняє не тільки фізіологічні, але і психосоціальні потреби, такі як мінімальна потреба близькості або відчуття безпеки. Тому для деяких людей це швидкий і простий спосіб зняти напругу і відвернути увагу від реальної проблеми. Природне почуття голоду викликає дискомфорт, тому часто інші складні ситуації можуть бути невірно витлумачені як необхідність поїсти.

Продукти, чкі найчастіше вживають при стресових ситуаціях

  • Солоні закуски — забезпечують надмірну кількість натрію, високе споживання якого викликає гіпертонію, зазвичай також містять транс-жирні кислоти, які мають шкідливий вплив на стан кровоносних судин.
  • Солодощі — багаті простими цукрами, швидко підвищують рівень глюкози в крові і короткочасно поліпшують настрій, їх надмірне вживання сприяє збільшенню маси тіла, розвитку хронічних захворювань і карієсу.
  • Алкоголь — особливо небезпечний через ризик розвитку залежності, пошкоджує клітини нервової системи і печінки, є джерелом великої кількості калорій, підвищує ризик виникнення деяких видів раку.
  • Фаст-фуд — багатий насиченими жирними кислотами, великою кількістю натрію, цукру і речовин, спеціально доданих в їжу.

Харчовий стрес — наслідки

Довгостроковий ефект гормонів стресу небайдужий для здоров’я. Збільшує ризик серцево-судинних захворювань, глікемічних порушень (діабету), зниження імунітету. Він негативно впливає на функцію кишечника. Ймовірно, це фактор, що впливає на розвиток аутоімунних захворювань.

Надмірне вживання нездорової їжі, яка супроводжує його, також призводить до явища надмірної ваги і ожиріння, гіпертонії, деяких видів раку. Люди, які потрапляють в харчову залежність, часто відчувають почуття втрати контролю і каяття. Це може додатково посилити існуючу проблему. У деяких випадках це призводить до розвитку розладів харчової поведінки.

Тому дуже важливим елементом боротьби зі стресом може бути допомога команди фахівців, яку повинні супроводжувати дієтолог, психолог або психотерапевт, а також лікар. Записатися на консультацію до спеціаліста та отримати дієву допомогу, зовсім не складно, для цього достатньо зайти на сайт клініки МедЛюкс і обрати зручний час для візиту. Проблема надмірного споживання їжі, якщо вона буде тривати досить довго, негативно вплине на здоров’я, якість і тривалість життя.